erzetka rss
Login:
Hasło:

wizytówki



Serwis imprezowy
z miasta rzeszowa.
Słowa kluczowe: Lokalizacja:
(firma, branża, produkt, usługa)(miejscowość, województwo)
erz.plJesteś tutaj: Whisky
Wyszukaj firmę

Kontakt

Wyszukaj firmę
Wyszukaj firmę

Aktualności

Sposoby na kaca ;)

Klin klinem Jednym z najpopularniejszych sposobów jest znany chyba wszystkim klin, czyli poranna dawka alkoholu...

więcej

Ciekawostki : Jak radzą sobie z kacem na świecie? ;)

Sposoby regionalne - na kaca Kac w kraju Kwitnącej Wiśni nosi wdzięczną nazwę futsuka yoi, co oznacza "ból głowy po ostrym piciu". Nic dodać nic ująć. Japończycy byli zawsze bardzo praktyczni. Potomkowie samurajów, by zwalczyć futsuka yoi...

więcej
Wyszukaj firmę


Black Jack

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Cointreau, 30ml Scotch Whisky, 30 ml ml likieru Kahla sok z 1/4 cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likiery i whisky, dobrze wymieszać, przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Bobby Burns

Składniki: 1 porcja 40 ml Scotch Whisky, 10 ml czerwonego wermutu, 10 ml wytrawnego wermutu, 15 kropli likieru Benedictine, skórka z cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, wermuty i whisky, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Skropić sokiem wyciśniętym ze skórki cytryny.



Bobby Fitz

Składniki: 1 porcja 40 ml Jameson Irish Whisky, 1/2 barowejłyżeczki wódki anyżowej Pastis, 1/2 barowej łyżeczki likieru pomarańczowego, 15 kropli likieru Maraschino, 8 kropli Angostury Bitters, 1/2 plastra pomarańczy, 1 zielona oliwka, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać whisky, Pastis, likier pomarańczowy, Maraschino oraz Angosturę, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przybrać plastrem pomarańczy i oliwką.



Bourbon Crusta

Składniki: 1 porcja 50 ml bourbona, 10 ml soku z cytryny, łyżka syropu cukrowego, 1-2 łyżki maraschino, 3 łyżki angostury, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze. Przelać przez sitko do kieliszka. Podawać z serpentyną wyciętą ze skórki cytryny.



Bourbon Peach

Składniki: 1 porcja 40 ml bourbona, 10 ml soku z cytryny, 10 ml grenadyny, 80 ml nektaru z brzoskwiń, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać lód, energicznie potrząsając kilka razy. Alkohol przelać przez sitko do małej szklanki.|



Bouzo

Składniki: 1 porcja 2 oz Bourbon, 1 oz Ouzo

Sposób przyrządzania : Do szklanki old fashioned wlać Bourbon nastepnie wlać Ouzo




Canadian Squash

Składniki: 1 porcja 40 ml Canadian Club Whisky, 10 ml likieru Drambuie, 60 ml świeżego soku pomarańczowego, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Canadian Sunset

Składniki: 1 porcja 40 ml Canadian Club Whisky, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, Grapefruit Bitter (gorzka lemoniada grejpfrutowa), kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, sok cytrynowy, grenadynę i wstrząsnąć. Przecedzić do szklanicy do longdrinków i dopełnić niewielką ilością Grapefruit Bitter.




Charly's Cocktail

Składniki: 1 porcja 30 ml Scotch Whisky, 20 ml Apricot Brandy, 10 ml świeżego soku cytrynowego, 15 kropli Orange Bitters, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, Apricot Brandy, sok cytrynowy i Orange Bitters, wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i przybrać wiśnią.




Derby Fizz

Składniki: 1 porcja 40 ml Scotch Whisky, 10 ml Curacao Triple Sec, 20 ml soku cytrynowego, 1 jajko, woda sodowa, 1 wiśnia koktajlowa, 1 plaster cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać sok cytrynowy, cukier, jajko, whisky, Curacao i wstrząsnąć. Przelać do szklanicy do longdrinków razem z lodem i dopełnić niewielką ilością wody sodowej. Przybrać wiśnią i plastrem cytryny.



Ina Maria

Składniki: 1 porcja 40 ml Bourbon Whisky, 1 barowa łyżeczka Apricot Brandy, 1 barowa łyżeczka soku pomarańczowego, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 8 kropli Angostury Bitters, 25 kropli wódki anyżowej Pastis, skórka z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, Apricot Brandy, soki, angosturę i wódkę Pastis, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki z 3 kostkami lodu. Skropić sokiem wyciśniętym ze skórki pomarańczowej i cytrynowej. Skórki razem z wiśnią włożyć do drinka.




Irish Coffee

Składniki: 1 porcja 40 ml Jameson Irish Whisky, 1-2 łyżeczki do herbaty cukru, mocna gorąca kawa, 2 łyżki stołowe bitej śmietany.

Sposób przyrządzania : Whisky, cukier i kawę dobrze wymieszać w ogrzanej specjalnej szklaneczce do Irish Coffee, na wierzchu przybrać bitą śmietaną.




John Collins

Składniki: 1 porcja 60 ml whisky, sok z 1 cytryny (30 ml), 1 barowa łyżeczka cukru pudru, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i wlać razem z lodem do szklanki do long drinków.



Lazarac-Cocktail

Składniki: 1 porcja 30 ml Canadian Club Whisky, 30 ml białego rumu Bacardi, 10 ml likieru anyżowego, 25 kropli wódki anyżowej Pastis, 8 kropli Angostury Bitters, 8 kropli Orange Bitters, 8 kropli syropu grenadynowego, skórka cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać grenadynę, Orange Bitters, angosturę, Pastis, likier anyżowy i whisky, wstrząsnąć i przelać razem z lodem do szklaneczki. Skropić sokiem ze skórki cytryny, a skórkę włożyć do szklanki.




Manhattan

Składniki: 2 porcje 4 miarki bourbona, 2 miarki słodkiego czerwonego wermutu (np.cinzano), łyżeczka angostury (gorzka pomarańczówka), kilka kropli curacao, 6 kostek lodu, 2 wisienki koktajlowe, skórka z cytryny.

Sposób przyrządzania : W shakerze wymieszać alkohole, dodać 4 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Do kieliszków koktajlowych włożyć po kostce lodu, Koktajl przelać przez sitko, delikatnie odcedzając pokruszony lód. Udekorować wisienkami koktajlowymi i eewentualnie spiralką ze skórki cytryny. Drink jest aperitifem, podajemy go przed posiłkiem.




Mint Julep

Składniki: 1 porcja 100 ml bourbona, 20 ml wody sodowej, 10 listków mięty, łyżeczka cukru pudru, kilka kostek pokruszonego lodu

Sposób przyrządzania : Szeroką szklankę napełnić do połowy lodem. Wrzucić listki mięty, wlać wodę, bourbon, wsypać cukier, lekko wymieszać.




Morning Glory Fizz

Składniki: 1 porcja 40 ml Scotch Whisky, 8 kropli wódki anyżowej Pastis, 1 białko, 1 barowa łyżka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, woda sodowa, 1 plaster cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera włożyć kilka kostek lodu. Dodać whisky, anyżówkę, białko, cukier i sok cytrynowy, dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do szklanki do long drinków, dopełnić wodą sodową. Przybrać plasterkiem cytryny.




New Yorker

Składniki: 1 porcja 2 miarki bourbona, 1/2 miarki soku z limetki (zielonej cytrynki) 1/2 miarki grenadyny, kilka kostek lodu, pomarańcza.

Sposób przyrządzania : Kostki lodu pokruszyć, wrzucić do shakera, dodać whisky i soki. Wstrząsnąć, tak aby lód dobrze schłodził trunek. Przelać do szklanek, odcedzając lód. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i podawać osobno.




Old Fashioned

Składniki: 2 porcje 4 miarki bourbona, 2 kostki cukru, 4 łyżeczki angostury, 4 kostki lodu, 2 plasterki pomarańczy, skórka cytryny.

Sposób przyrządzania : Do szerokich kieliszków włożyć po kostce cukru. Cukier rozkruszyć łyżeczką. Dodać po 2 łyżeczki angostury i po dwie kostki utłuczonego lodu. Wymieszać, dodać bourona. Udekorować plasterkiem pomarańczy i skórką cytryny.




Perfect Manhattan

Składniki: 2 porcje 40 ml whisky, 10 ml wytrawnego wermutu, 10 ml czerwonego wermutu, 1 kropla Angostury Bitters, kawałek skórki cytrynowej, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, wermuty i angosturę. Zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Skropić sokiem z wyciśniętej skórki cytrynowej.




Rob Roy

Składniki: 2 porcje 40 ml Scotch Whisky, 20 ml czerwonego wermutu, 1 kropla Angostury Bitters, skórka cytrynowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklańcy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, wermut i angosturę. Wszystko zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Lekko skropić sokiem wyciśniętym ze skórki cytrynowej, a skórkę włożyć do koktajlu.




Rusty Nail

Składniki: 2 porcje 4 miarki whisky, 2 miarki likieru drambuie, 4 kostki lodu.

Sposób przyrządzania : Lód wrzucić do szerokich, niskich szklanek, dodać whisky i likier. Wszystko zamieszać.




Tipperary Cocktail

Składniki: 2 porcje 20 ml Jameson Irish Whisky, 20 ml likieru zielonego Chartreuse, 20 ml czerwonego wermutu, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać whisky, likier i wermut, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.




Tornado

Składniki: 2 porcje 1 miarka whisky, 1 miarka ginu, 1 miarka likieru miętowego, sok z dwóch limonek, kilka kostek lodu, listek mięty.

Sposób przyrządzania : Składniki wlać do shakera, dodać kilka kostek lodu dokładnie wymieszać. Przelać do wysokiej szkalnki przez sitko, do każdej dodać wiśnię nadzianą na szpadkę i listek mięty.




Up to Date

Składniki: 1 porcja 30 ml Canadian Club Whisky, 20 ml wytrawnego sherry, 15 kropli likieru pomarańczowego, 8 kropli Angostury Bitters, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać whisky, sherry, likier pomarańczowy i angosturę, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć wiśnię koktajlową.




Whisky Sour

Składniki: 2 porcje 160 ml whisky szkockiej, 80 ml świeżego soku z cytryny,1 łyżeczka cukru pudru, 2 wiśnie koktajlowe, 2 plasterki cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Składniki wlać do shakera, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanek przez sitko, do każdej dodać wiśnię nadzianą na szpadkę i przybrać plasterkiem cytryny.




Wielki Szlem

Składniki: 2 porcje 4 miarki whisky, 1 miarka wiśniówki, 2 miarki likieru marasquino, kilka kostek lodu, woda sodowa, pomidorki czereśniowe

Sposób przyrządzania : Kostki lodu wrzucić do shakera, wlać alkohol, wymieszać. Pozlać do szklanek, wrzucić jedną lub dwie kostki lodu. Dopełnić wodą sodową. Podawać udekorowane pomidorkami nawleczonymi na słomkę.