erzetka rss
Login:
Hasło:

wizytówki



Serwis imprezowy
z miasta rzeszowa.
Słowa kluczowe: Lokalizacja:
(firma, branża, produkt, usługa)(miejscowość, województwo)
erz.plJesteś tutaj: Szampan
Wyszukaj firmę

Kontakt

Wyszukaj firmę
Wyszukaj firmę

Aktualności

Sposoby na kaca ;)

Klin klinem Jednym z najpopularniejszych sposobów jest znany chyba wszystkim klin, czyli poranna dawka alkoholu...

więcej

Ciekawostki : Jak radzą sobie z kacem na świecie? ;)

Sposoby regionalne - na kaca Kac w kraju Kwitnącej Wiśni nosi wdzięczną nazwę futsuka yoi, co oznacza "ból głowy po ostrym piciu". Nic dodać nic ująć. Japończycy byli zawsze bardzo praktyczni. Potomkowie samurajów, by zwalczyć futsuka yoi...

więcej
Wyszukaj firmę


Black Pearl

Składniki: 2 porcja

80 ml szampana, 20 ml likieru Tia Maria, 20 ml brandy, ciemne wiśnie koktajlowe.

Sposób przyrządzania :

Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana. Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową nabitą na mały szpikulec.




Black Velvet

Składniki: 1 porcja

100 ml ciemnego piwa (np. angielskie Stout), 100 ml szampana.

Sposób przyrządzania :

Zimne piwo wlać do szklanki do long drinków i dopełnić szampanem.




Blue Moon Special

Składniki: 1 porcja

szampan, 20 ml Gordon's Dry Gin, 20 ml niebieskiego Curacao, sok cytrynowy, culier, skórka z cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Brzegi dużej szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin i Curacao, dobrze wstrząsnąć i przelać do szampanki. Włożyć kostkę lodu i dopełnić szampanem. Lekko wycisnąć skórkę cytrynową i wrzucić ją do koktajlu.




Bonnie's Love

Składniki: 1 porcja

półwytrawne wino musujące, 40 ml likieru Drumbuie, 20 ml świerzego soku pomarańczowego, skórka z 1/2 pomarańczy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, sok pomarańczowy i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić przez sitko do kieliszka koktajlowego i dopełnić dobrze oziębionym winem musującym. Skórkę pomarańczową skroić w spiralę i przybrać koktajl.




Calvados Bowle

Składniki:

6-8 porcji

1/2 szklanki calvadosu, butelka szampana, 2 jabłka, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 l zimnego soku jabłkowego.

Sposób przyrządzania :

Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić, do naczynia do ponczu. Owoce zalać sokiem cytrynowym i calvadosem. Odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Wlać sok jabłkowy i szampan, wymieszać. Podawać w specjalnych szklankach do ponczu.




Charly's Special

Składniki: 1 porcja

100 ml szampana, 20 ml koniaku, 1 kostka cukru, kilka kropel wódki gorzkiej (Angostura Bitters), wiśnia koktajlowa, skórka z cytryny, kostka lodu.

Sposób przyrządzania :

Kostkę cukru nasączyć angosturą, włożyć do kieliszka koktajlowego. Dodać kostkę lodu, koniak, włożyć wiśnię i dolać szampan. Skropić koktajl sokiem z lekko wyciśniętej skórki cytryny, a skórkę włożyć do kieliszka.




Chrysopras

Składniki: 1 porcja

1/2 barowej łyżeczki syropu miętowego, 10 ml Pisang Ambom, wino musujące, wiśnia koktajlowa, gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać syrop i Pisang Ambon, wstrząsnąć, przelać przez sito do szklanki wypełnionej tłuczonym lodem. Dopełnić winem musującym. Przybrać wiśnią i miętą.



Daisy

Składniki: 1 porcja

20 ml szampana, 10 ml żółtego likieru Chartreuse, 10 ml syropu grenadine, 20 ml soku cytrynowego.

Sposób przyrządzania :

Do shakera włożyć trzy rozdrobnione kostki lodu. Wlać syrop grenadine, sok cytrynowy i likier Chartreuse. Energicznie potrząsnąć kilkanaście razy. Koktajl przelać przez sitko do dużego płaskiego kieliszka do szampana. Dopełnić szampanem.




D.B.U.-Cocktail

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 20 ml brandy, 20 ml Apricot Brandy, 20 ml świerzego soku pomarańczowego, 1 plaster pomarańczy, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać brandy, Apricot Brandy i sok pomarańczowy. Wstrząsnąć, przecedzić do szampanki i dopełnić oziębionym winem musującym. Przybrać plastrem pomarańczy i wiśnią koktajlową.




French 75

Składniki: 1 porcja

40 ml ginu, szampan, 2 barowe łyżki cukru pudru, sok z cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, wsypać cukier puder i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do płaskiej szampanki. Włożyć kilka kostek lodu i dopełnić szampanem.




French 76

Składniki: 1 porcja

40 ml koniaku, szampan, 2 barowe łyżki cukru pudru, sok z cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, wsypać cukier puder i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do płaskiej szampanki. Włożyć kilka kostek lodu i dopełnić szampanem.




Green Emma

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 10 ml likeru Amaretto di Saronno, 20 ml Gordon's Dry Gin, 10 ml niebieskiego Curacao, 10 ml świerzego soku pomarańczowego, 1 białko, 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Amaretto, Curacao, sok pomarańczowy i białko. Wszystko dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do szklanki do long drinków, dopełnić winem musującym i przybrać miętą.




Highland Dream

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 20 ml Gordon's Dry Gin, 20 ml likieru Drambuie, 20 ml świeżego soku pomarańczowego, 8 kropli Angostury Bitters, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, likier, sok pomarańczowy, skropić angosturą i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do płaskiej szampanki i dopełnić winem musującym.



Jade II

Składniki: 1 porcja

półwytrawne wino musujące, 20 ml białego rumu Bacardi, 10 ml pomarańczowego Curacao, 10 ml zielonego likieru miętowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum Curacao, likier miętowy i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dopełnić winem musującym.




Kir Royal

Składniki: 1 porcja

100 ml wytrawnego wina musującego lub szampana, 10 ml Creme de Cassis.

Sposób przyrządzania :

Creme de Cassis wlać do wysokiego kieliszka, dopełnić mocno schłodzonym szampanem lub winem musującym. Drink jest aperitifem, podaje się go przed posiłkiem.




Lady Störtebeker

Składniki: 1 porcja 20 ml Gordon's Dry Gin, 20 ml Creme de Cassis Boudier, 10 ml Amaretto di Saronno, wytrawne wino musujące, skórka z pomarańczy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Creme de Cassis i Amaretto, zamieszać, przecedzić do płaskiej szampanki i dopełnić winem musującym. Skórkę pomarzńczy skroić w cienką spirelę i przybrać koktajl.




Monte Carlo Highball

Składniki: 1 porcja

40 ml ginu (np. Gordon's Dry Gin), 10 ml Creme de Menthe, szampan, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, Creme de Menthe, wsypać cukier i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do szklanki do long drinków, włożyć 2 kostki lodu i dopełnić szampanem.



Ohio

Składniki: 1 porcja

50 ml wina musującego, 30 ml whisky (np. Canadian Club Whisky) , 8 kropli Angostury Bitter, 15 kropli białego Curacao, 15 kropli likieru Maraschino, plasterek pomarańczy, wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do kubka mikserowego włożyć kilka kostek lodu. Wlać Angosturę, Curacao, likier Maraschino i whisky, wymieszać, przelać do kieliszka koktajlowego przez sitko. Dolać wino musujące. Plasterek pomarańczy przeciąć na pół i włożyć do koktajlu razem z wiśnią.



Owoce z Bąbelkami

Składniki:

4-6 porcji

Butelka półsłodkiego szampana lub wina musującego, 2 łyżki grenadiny, 2 pomarańcze, 2 brzoskwinie z puszki, 1-2 gruszki, 10 dag wiśni z kompotu, starta skórka z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny, cytryna, kostki lodu.

Sposób przyrządzania :

Cytrynę pokroić w plasterki. Pomarańcze i gruszki obrać. Pomarańcze podzielić na cząstki, brzoskwinie i gruszki pokroić w kawałki. Mocno schłodzony szampan wymieszać z grenadiną. Owoce włożyć do dużego dzbanka i zalać szampanem. Dodać skórkę pomarańczową i cytrynową. Włożyć kostki lodu. Rozlewać do szklanek.




Prince of Wales

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 20 ml koniaku , 15 kropli Angostury, 15 kropli pomarańczowego Curacao, 1 cienki plaster cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

2-3 kostki lodu rozdrobnić i wsypać do szklanej czarki. Dodać Angosturę, Curacao i koniak, dopełnić winem musującym i zamieszać. Włożyć plaster cytryny.




Ritz

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 20 ml likieru pomarańczowego, 10 ml soku pomarańczowego, 10 ml syropu pomarańczowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, sok i syrop pomarańczowy, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szampanki. Dopełnić winem musującym.




Roman

Składniki: 1 porcja

wytrawne wino musujące, 20 ml likieru Parfait Amour, 10 malin, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Maliny przebrać i przetrzeć. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać przetarte maliny i likier, dobrze wstrząsnąć. Przecedzić przez sitko do szampanki i dopełnić winem musującym.



Southern Trip

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 40 ml Southern Trip, 20 ml soku ze świerzych pomarańczy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do szklanki do long drinków wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Southern Comfort i sok pomarańczowy, dopełnić winem musującym.




Vulcano

Składniki: 1 porcja

szampan, 30 ml Himbeergeist (wódka malinowa wytrawna), 20 ml niebieskiego Curacao, skórka pomarańczy.

Sposób przyrządzania :

Wódkę i Curacao wlać do kieliszka koktajlowego. Skropić sokiem ze skórki pomarańczowej. Skórkę wrzucić do koktajlu. Dopełnić szampanem.




Williams Glory

Składniki: 1 porcja

szampan Bollinger, 20 ml likieru pomarańczowego, 20 ml Brinen-Branntwein (wódka gruszkowa, wytrawna, bezbarwna), 1 barowa łyżka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, dodać likier, wódkę i mocno wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dopełnić szampanem.




Yellow Dream

Składniki: 1 porcja

wino musujące, 30 ml likeru Amaretto, 60 ml soku bananowego, 10 ml soku cytrynowego, wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Amaretto, sok z cytrynowy i bananowy. Wszystko dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dopełnić winem musującym. Przybrać wiśnią