erzetka rss
Login:
Hasło:

wizytówki



Serwis imprezowy
z miasta rzeszowa.
Słowa kluczowe: Lokalizacja:
(firma, branża, produkt, usługa)(miejscowość, województwo)
erz.plJesteś tutaj: Rum
Wyszukaj firmę

Kontakt

Wyszukaj firmę
Wyszukaj firmę

Aktualności

Sposoby na kaca ;)

Klin klinem Jednym z najpopularniejszych sposobów jest znany chyba wszystkim klin, czyli poranna dawka alkoholu...

więcej

Ciekawostki : Jak radzą sobie z kacem na świecie? ;)

Sposoby regionalne - na kaca Kac w kraju Kwitnącej Wiśni nosi wdzięczną nazwę futsuka yoi, co oznacza "ból głowy po ostrym piciu". Nic dodać nic ująć. Japończycy byli zawsze bardzo praktyczni. Potomkowie samurajów, by zwalczyć futsuka yoi...

więcej
Wyszukaj firmę


Acapulcoacapulco imprezy-rzeszow.erz.pl

Składniki: 1 porcja 40 ml białego rumu Bacardi, 10 ml Curacao Triple Sec, 1 barowa łyżeczka białka, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z 1/4 cytryny (15 ml), 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać sok cytrynowy, cukier, rum, Curacao i białko, dobrze wstrząsnąć. Wlać razem z lodem do szklanki do long drinków i przybrać miętą.





Ananas-Fizz

Składniki: 1 porcja 30 ml białego rumu bacardi, 60 ml soku anasowego, woda sodowa, 1/4 plastra ananasa.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok ananasowy i rum, wstrząsnąć i przecedzić do szklanki do longdrinków. Dopełnić wodą sodową, przybrać 1/4 plastra ananasa.



Bacardi

Składniki: 1 porcja

3/4 miarki rumu Bacardi, 1/4 miarki soku z cytryny, łyżeczka grenadiny (syrop z owoców granatu), kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka. Kieliszek można udekorować, np. spiralką ze skórki cytryny.




Bacardi Martini

Składniki: 1 porcja

30 ml białego rumu Bacardi, 20 ml wytrawnego wermutu, 1 zielona oliwka, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum i wermut, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę.




Balmor Egg Nog

Składniki: 1 porcja

20 ml brandy, 20 ml ciemnego rumu, 20 ml madery, 40 ml mleka, 1 jajko, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, tarta gałka muszkatołowa, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać jajko, cukier, brandy, rum, maderę i mleko, wstrząsnąć dobrze zmiksować i przecedzić do szklanicy do longdrinków, oprószyć gałką muszkatołową.



Bella Gioia

Składniki: 2 porcje 20 ml wytrawnego wermutu, 20 ml białego rumu Bacardi, 10 ml Apricot Brandy, 10 ml Amaretto di Saronno, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do płaskiej czarki koktajlowej.



Between The Sheets

Składniki: 1 porcja

20 ml złocistego rumu Bacardi, 20 ml Curacao Triple Sec, 20 ml brandy, sok z 1/4 cytryny (8 ml), kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Caipirinha

Składniki: 1 porcja

1 miarka białego rumu, 2 łyżeczki cukru, limetka lub cytryna, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Limetkę lub cytrynę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Z dwóch ćwiartek wycisnąć sok, dodać cukier i dobrze wymieszać. Dolać rum, dodać pozostałe dwie ćwiartki limetki lub cytryny (w całości), dopełnić potłuczonymi kostkami lodu. Całość dokładnie wymieszać.



Casablanca

Składniki: 1 porcja

50 ml złotego rumu, 2 łyżki likieru curacao, 2 łyżki likieru maraschino, 1 łyżka soku z cytryny, 2 krople angostura bitter.

Sposób przyrządzania :

Rum, likiery i sok z cytryny wlać do shakera. Energicznie wymieszać. Napój przelać do kieliszka koktajlowego, dodać 2 krople angostury.



Columbia

Składniki: 1 porcja

40 ml rumu, 1 łyżka soku czereśniowego, 1 łyżka syropu malinowego, sok z połówki cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka koktajlowego.



Cuba Libre

Składniki: 1 porcja

75 ml rumu , 150 ml Coca-Coli , sok z połówki cytryny, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Rum i sok owocowy wlać do wysokiej szklanki z lodem. Dokładnie wymieszać, dopełnić Coca-Colą. Udekorować dwoma plasterkami cytryny .




Daiquiri Cocktail No.3

Składniki: 1 porcja

40 ml białego rumu Bacardi, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, 1 barowa łyżeczka soku sytrynowego, 1 barowa łyżeczka soku grejpfrutowego, 1 barowa łyżeczka likieru Maraschino, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu., wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



El Presidente

Składniki: 1 porcja 40 ml białego rumu bacardi, sok z 1 limy, 1 barowa łyżeczka soku ananasowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Green Demon

Składniki: 1 porcja 1/2 oz wódki, 1/2 oz rumu, 1/2 oz Melon Liqueur, 1/2 oz lemoniady , kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wymieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Hawajski

Składniki: 1 porcja

40 ml białgo rumu (np. Bacardi), łyżka likieru kokosowego, 2 łyżki soku z ananasa, łyżka soku z grejpfruta, gazowana woda mineralna, owoce do dekoracji, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Wszystkie składniki, oprócz wody mineralnej, wymieszać w shakerze. Przygotować wysoką szkalnkę z kilkoma kostkami lodu, wlać przygotowanego drinka i dopełnić wodą sodową. Udekorować kawałkami ananasa, czereśnią z syropu i listkami mięty.



Iceberg

Składniki: 1 porcja

1/3 miarki baiłego rumu, 2/3 miarki mleka, kilka kropel ekstraktu mięty pieprzowej, duża szczypta startej gałki muszkatołowej, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Rum połączyć z mlekiem, dodać miętę i startą gałkę. Dokładnie wymieszać, wrzucić kostki lodu. Pucharek wygląda ladnie udekorowany wisienką koktajlową.



Jade

przepis przysłał: TOMASZ STAŚKO

Składniki: 1 porcja

1 i 1/2 oz. rumu ciemnego, 1/2 oz. Creme de Menthe (likier mietowy zielony), 1/2 oz. Triple Sec albo Curacao albo Blue Bols, 1/2 oz. soku z limonki, 1 mala lyzeczka cukru, 1 plasterek limonki na ozdobienie .

Sposób przyrządzania :

Wszystko mieszamu razem w shakerze wlewamy do schlodzonych koktajlowych kieliszkow i przyozdabiamy plasterkiem limonki.



Klabautermann

Składniki: 1 porcja 20 ml ciemnego rumu Jamaica (75%), 10 ml likieru pomarańczowego, 10 ml czerwonego wermutu, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, sok z 1 cytryny (30 ml), kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki do whisky, w której znajdują się 2 kostki lodu.



Lazarac-Cocktail

Składniki: 1 porcja 30 ml Canadian Club Whisky, 30 ml białego rumu Bacardi, 10 ml likieru anyżowego, 25 kropli wódki anyżowej Pastis, 8 kropli Angostury Bitters, 8 kropli Orange Bitters, 8 kropli syropu grenadynowego, skórka cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać grenadynę, Orange Bitters, angosturę, Pastis, likier anyżowy i whisky, wstrząsnąć i przelać razem z lodem do szklaneczki. Skropić sokiem ze skórki cytryny, a skórkę włożyć do szklanki.



Mai Tai

Składniki: 1 porcja 20 ml białego rumu Bacardi, 20 ml rumu Jamaica, 10 ml pomarańczowego Curacao, 10 ml Amaretto di Saronno, 8 kropli Angostury Bitters, 8 kropli Orange Bitter, 10 ml soku ananasowego (nie słodzonego), 10 ml soku z limy, 10 ml soku pomarańczowego, 10 ml soku cytrynowego, 15 kropli syropu grenadynowego, 1 gałązka mięty, mały kawałek świerzego ananasa, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum Bacardi i Jamaica, Curacao, Amaretto, angosturę, Orange Bitter, soki i grenadynę, dobrze wstrząsnąć. Szklankę do longdrinków wypełnić do połowy drobno tłuczonym lodem i przecedzić drink do szkła. Kawałek ananasa, wiśnię i miętę wbić na wykałaczkę i przybrać koktajl.



Opener Eyes Flip

Składniki: 1 porcja

20 ml białego rumu Bacardi, 10 ml białego Curacao, 10 ml białego Creme de Cacao, 15 kropli wódki anyżowej Pastis, 1 żółtko, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, dobrze wstrząsnąć i przecedzić przez sitko do kieliszków do flipów.



Paloma

Składniki: 1 porcja

1 miarka rumu, 1 miarka nie dosładzanego soku z owoców tropikalnych, cząsteczki owoców, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Alkohol i sok wlać do shakera, dodać potłuczone kostki lodu, pottrząsając dobrze wymieszać. Przelać do szklaneczki przecedzając przez sito. Udekorować cząsteczkami owoców tropikalnych.



Pina Colada

Składniki: 1 porcja

40 ml białego rumu, 50 ml likieru kokosowego, 50 ml soku ananasowego, 10 ml śmietanki, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Wszystkie składniki zmieszać w kubku barowym i nalać do kieliszka koktajlowego, przykryć 2-3 cm warstwą drobno pokruszonego lodu. Brzegi szklanki udekorować połówką plasterka ananasa. Koktajl podać natychmiast po przyrządzeniu, nie zapominając o słomkach.



Pineapple Mist

Składniki: 1 porcja

40 ml jasnego rumu, 60 ml soku ananasowego, kilka kostek lodu, wisienka.

Sposób przyrządzania :

Rum i sok z ananasa wlać do shakera dodać lód. Energicznie wymieszać. Napój przelać do kieliszka koktajlowego. Koktajl udekorować wisienką.



Plaisir

Składniki: 1 porcja

30 ml białego rumu Bacardi, 20 ml Peach Brandy, 1 barowa łyżeczka soku pomarańczowego, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 8 kropli Angostury Bitters, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum, Peach Brandy, soki i angosturę, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przybrać wiśnią koktajlową.



Planter's Punch

Składniki: 1 porcja

60 ml białego rumu Bacardi, sok z 1/2 cytryny, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, świeży sok pomarańczowy, 1 gałązka mięty, 1 plaster pomarańczy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do szklanki do longdrinków wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum, sok cytrynowy, grenadynę i zamieszać. Dopełnić sokiem pomarańczowym. Przybrać plastrem pomarańczy i miętą.



Rosa Vita

Składniki: 2 porcje

40 ml białego rumu Bacardi, sok z 1/2 cytryny, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, zamieszać i przecedzić do małego kieliszka koktajlowego.



Rum-Nogg

Składniki: 2 porcje

15 ml rumu, 25 ml koniaku, 65 ml mleka, 2-3 łyżeczki cukru, 1 żółtko.

Sposób przyrządzania :

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze. Napój przecedzić przez sitko, przelewając do kieliszków koktajlowych, dodając kostkę lodu.



Rum Punch

Składniki: 8 porcji

1/2 l rumu, 1/4 l syropu z trzciny cukrowej,1 l soku ananasowego, 4 limony, 2 strąki wanilii, pomarańcza, mango, banan, 100 g papai.

Sposób przyrządzania :

Pomarańczę, mango, banan i papaję obrać ze skórki i pokroić na bardzo małe kawałki. Sok ananasowy wymieszać z rumem, syropem z trzciny cukrowej oraz z sokiem z limony, dodać strąki wanilii oraz pokrojone owoce. Napój wstawić na kilka godzin do lodówki, po schłodzeniu wyjąć wanilię. Poncz podajemy bardzo zimny, w wysokich szklankach.



Santa Cruz Rum Daisy

Składniki: 1 porcja

50 ml rumu Jamaica, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, 1 barowa łyżeczka pomarańczowego Curacao, sok z 1/2 cytryny (15 ml), 3 wiśnie koktajlowe, kilka kostek lodu..

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić drobno tłuczony lód. Dodać rum, cukier, grenadynę, Curacao i sok, wstrząsnąć i wlać do szklanki do longdrinków razem z lodem. Przybrać wiśniami.




Screw Driver "B"

Składniki: 1 porcja

40 ml białego rumu Bacardi, sok pomarańczowy, plaster pomarańczy, kilka kostek lodu..

Sposób przyrządzania :

Do szklanki do long drinków wrzucić kilka kostek lodu, wlać rum i sok pomarańczowy. Przybrać plastrem pomarańczy.




Strawberry Daiquiri

Składniki: 1 porcja

60 ml rumu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru, kilka truskawek.

Sposób przyrządzania :

Truskawki zmiksować. Do shakera wlać rum, sok z cytryny i zmiksowane truskawki. Wszystko energicznie wstrząsnąć. Przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować truskawką.




Swing

Składniki: 1 porcja

1/2 miarki ciemnego rumu, 1/4 miarki soku z cytryny, 1/4 miarki cointreau (likier o delikatnym aromacie pomarańczowym), kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Rum, likier i sok z cytryny wlać do shakera, dodać rozkruszone kostki lodu. Całość dobrze wstrząsnąc. Przelać do kieliszka przecedzając przez gęste sitko.



White Lily No.1

Składniki: 1 porcja

20 ml białego rumu, 20 ml ginu, 10 ml likieru pomarańczowego (białego), 1 barowa łyżka likieru anyżowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek. Wlać gin, rum i likiery, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do oziębionego kieliszka koktajlowego.




White Cloud

Składniki: 1 porcja

40 ml białego rumu, 20 ml likieru Triple Lime, 15 ml Orange Bitters, 1 barowa łyżeczka soku ananasowego, 1 barowa łyżeczka soku grejpfrutowego, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 1 białko, trochę tłuczonego lodu.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kawałków tłuczonego lodu. Wlać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do płaskiej szampanki z niewielką ilością tłuczonego lodu.



Zombie

Składniki: 1 porcja

20 ml białego rumu Bacardi, 20 ml złocistego rumu Bacardi, 20 ml rumu Jamaica, 20 ml Apricot Brandy, 20 ml soku ananasowego, 20 ml soku pomarańczowego, 20 ml soku z limy lub cytryny, 10 ml rumu Jamaica (75%), 8 kropli Angostury Bitters, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, 1 kawałek świeżego ananasa, 1 plaster pomarańczy, 2 wiśnie koktajlowe, kruszony lód.

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić bardzo drobno tłuczony lód. Dodać soki, Apricot Brandy, 3 gatunki rumu, angosturę, cukier i dobrze wstrząsnąć. Razem z lodem przelać do szklanicy do long drinków. Skropić rumem Jamaica (75%). Przybrać ananasem, plastrem pomarańczy i wiśniami.




Z Rumem

Składniki: 1 porcja

45 ml białego rumu, 20 ml wina musującego, woda mineralna gazowana, sok z 1/2 limetki, łyżeczka cukru, 3 listki mięty.

Sposób przyrządzania :

Do dużej szklanki włożyć listki mięty i cukier, wlać sok z limetki. Dodać 2 kostki lodu, rum i dokładnie wymieszać. Dolać wino musujące. Dopełnić wodą. Koktaji udekorować plasterkami limetki.