erzetka rss
Login:
Hasło:

wizytówki



Serwis imprezowy
z miasta rzeszowa.
Słowa kluczowe: Lokalizacja:
(firma, branża, produkt, usługa)(miejscowość, województwo)
erz.plJesteś tutaj: Likier
Wyszukaj firmę

Kontakt

Wyszukaj firmę
Wyszukaj firmę

Aktualności

Sposoby na kaca ;)

Klin klinem Jednym z najpopularniejszych sposobów jest znany chyba wszystkim klin, czyli poranna dawka alkoholu...

więcej

Ciekawostki : Jak radzą sobie z kacem na świecie? ;)

Sposoby regionalne - na kaca Kac w kraju Kwitnącej Wiśni nosi wdzięczną nazwę futsuka yoi, co oznacza "ból głowy po ostrym piciu". Nic dodać nic ująć. Japończycy byli zawsze bardzo praktyczni. Potomkowie samurajów, by zwalczyć futsuka yoi...

więcej
Wyszukaj firmę



After Dinner Cocktail

Składniki: 1 porcja 1 oz likieru Apricot Brandy, 1 oz likieru Triple Sec, sok z 1 limetki, kilka kostek lodu.

 Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, wlać likiery i sok z limetki, energicznie wymieszać. Drink przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Ajacoco

Składniki: 1 porcja 60 ml likieru kokosowego Ajacoco, 20 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietanki, trochę tartej czekolady, kilka kostek lodu.

 Sposób przyrządzania : Brzegi kieliszka koktajlowego udekorować tartą czekoladą. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, wlać likier i mleko, energicznie wymieszać. Napój przecedzić do kieliszka.



Amaretto and Cream

Składniki: 1 porcja 1 1/2 oz likier Amaretto, 1 1/2 oz śmietanki, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier i śmietankę, dobrze wstrząsnąć, przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Amaretto Sour

Składniki: 1 porcja 1 1/2 oz likier Amaretto, 3/4 oz soku cytrynowego, plasterek pomarańczy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek pokruszonego lodu. Wlać likier i sok cytrynowy, dobrze wstrząsnąć, przecedzić do szklanki typu collins. Przybrać plasterkiem pomarańczy.



Amaretto Stinger

Składniki: 1 porcja 1 1/2 oz likier Amaretto, 3/4 oz białego Creme de Menthe, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier Amaretto i Creme de Menthe, dobrze wstrząsnąć, przecedzić do kieliszka koktajlowego.



American Amaretto

Składniki: 1 porcja 30 ml Amaretto di Saronno, 20 ml Bourbon Whisky, 15 kropli białego Creme de Menthe, 1/4 plastra pomarańczy, 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Amaretto, whisky i Creme de Menthe, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć 1/4 plastra pomarańczy i przybrać gałązką mięty.



Angel's Kiss

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Cointreau, 40 ml soku cytrynowego, 40 ml soku pomarańczowego, woda sodowa, listek mięty, kostki lodu.

Sposób przyrządzania : Szklankę typu tumbler wypełnić lodem. Wlać likier Cointreau i soki, uzupełnić wodą sodową. Udekorować listkiem mięty.



B-52

Składniki: 1 porcja 25 ml Bailey's Irish Cream, 25 ml likieru Kahula, 25 ml likieru Grand Marnier, 1 ml Spirytus

 Sposób przyrządzania : Do kieliszka (shot glass) wlać Kahule, potem delikatnie (najlepiej po brzegu kieliszka) Baileysa i Grand Marnier (tak aby powstały 3 warstwy). Na koniec wlać spirytus i podpalić. Pić przez słomkę "na raz" wsadzając ją na same dno.



Baby Baby

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Cointreau, 30 ml wódki, 60 ml soku pomarańczowego, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanki typu tumbler wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, likier Cointreau i sok pomarańczowy. Zamieszać i dodać plasterek cytryny.



Bananowy

przepis przysłał: BERNARD CIARANEK

Składniki: 1 porcja 15 ml likieru bananowego, 15 ml Advocata, 10 ml likieru Jägermeister (obejdzie się bez), mleko zagęszczone

 Sposób przyrządzania : Do szkalnicy barmańskiej wlać likiery, Advocata i mleko zagęszczone. Wszystko zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.



Between The Sheets

Składniki: 1 porcja

20 ml złocistego rumu Bacardi, 20 ml Curacao Triple Sec, 20 ml brandy, sok z 1/4 cytryny (8 ml), kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania :

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Black Jack

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Cointreau, 30ml Scotch Whisky, 30 ml ml likieru Kahla sok z 1/4 cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likiery i whisky, dobrze wymieszać, przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Blue Angel

Składniki: 1 porcja 20 ml likieru Parfait Amour, 10 ml likieru Blue Curacao, 10 ml Kirschwasser (wódka wiśniowa, wytrawna, bezbarwna), 20 ml słodkiej śmietanki, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Blue Dream

Składniki: 1 porcja 20 ml niebieskiego Curacao, 20 ml Gordon's Dry Gin, 10 ml soku cytrynowego, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Curacao i sok cytrynowy, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Wiśnię nabić na szpadkę i włożyć do koktajlu.



Blue Laguna

Składniki: 1 porcja 1 miarka likieru Curacao Blue, 1 miarka wódki czystej, lemoniada, plasterek cytryny.

Sposób przyrządzania : Wódkę i likier wlać do szklanki koktajlowej, uzupełnić lemoniadą i zamieszać. Dodać kilka kostek lodu. Brzeg szklanki udekorować plasterkiem cytryny. Podawać ze słomką.



Blue Splash

Składniki: 1 porcja 40 ml cointreau, 10 ml curacao blue, 40 ml soku ananasowego, piwo imbirowe, lód.

Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu, wlać składniki, delikatnie zamieszać mieszadełkiem do drinków. Udekorować wiśniami koktajlowymi i cząstkami ananasa.



Capitano

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Southern Comfort, 20 ml Bourbon Whisky, 10 ml Amaretto di Saronno, 40 ml świeżego soku pomarańczowego, 20 ml soku cytrynowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do dużej szklanki do longdrinków z dużą ilością tłuczonego lodu.



Cherry Inca

Składniki: 1 porcja 20 ml cherry, 20 ml wytrawnego wermutu, 20 ml czerwonego wermutu, 10 ml wody mineralnej, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Jedną kostkę lodu włożyć do kieliszka. 2-3 wrzucić do szklanki, wlać cherry, biały i czerwony wermut, dopełnić wodą mineralną, dobrze zamieszać łyżką barową, przelać przez sitko do kieliszka.



Cointreau Caipirinha

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Cointreau, 1/2 limetki, kruszony lód.

Sposób przyrządzania : Szklankę typu tumbler wypełnić kruszonym lodem, limetke pociąć na 5-6 kawałków, częściowo wycisnąć sok i wrzucić do szklanki. Wlać likier Cointreau i zamieszać.



Cointreau Clip

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Cointreau, 10 ml soku z limetki lub cytryny, sok grapefruitowy, plasterek limetki lub cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier Cointreau i sok z limetki, wymieszać. Przelać do szklanki do longdrinków, dopełnić sokiem grapefruitowym i zamieszać. Wrzucić plasterek limetki.



Cointreau Sparkle

Składniki: 1 porcja 20 ml likieru Cointreau, białe wino.

Sposób przyrządzania : Do kieliszka do szampana wlać likier Cointreau i dopełnić dobrze schłodzonym białym winem.



Cointreau Tonic

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Cointreau, tonik, plasterek cytryny, kostki lodu.

Sposób przyrządzania : Szklankę typu tumbler wypełnić lodem. Wlać likier Cointreau i uzupełnić tonikiem, zamieszać. Udekorować plasterkiem cytryny.



Corcovado

Składniki: 1 porcja 20 ml niebieskiego Curacao, 20 ml tequili, 10 ml Drambuie, lemoniada cytrynowa, sok cytrynowy, zielony cukier, tłuczony lód.

Sposób przyrządzania : Brzegi szklanki zwilżyć sokiem cytrynowym, po czym zanurzyć w zielonym cukrze. Włożyć nieco tłuczonego lodu. Kilka kostek lodu wrzucić do shakera. Wlać Curacao, Drambuie i tequilę, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki. Dopełnić niewielką ilością lemoniady cytrynowej.



Dirty Job

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Cointreau, 30 ml wódki, tonik, skórka pomarańczowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać wódkę i likier, zamieszać. Dopełnić tonikiem i udekorować spiralką ze skórki pomarańczowej.



Dlaczego Nie

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru miętowego Dlaczego Nie, 20 ml Ginu Lubuskiego, 20 ml wódki, 30 ml soku z cytryny, 70 ml wody mineralnej, gałżzka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać wszystkie składniki, wymieszać. Szklankę udekorować spiralką z cytryny i gałążką mięty.



Drambuie Cocktail

Składniki: 2 porcje 20 ml wytrawnego wermutu, 20 ml likieru Drambuie, 20 ml Gordon's Dry Gin kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać Drambuie, wermut i gin, krótko zamieszać i przecedzić do czarki koktajlowej lub płaskiej szampanki.



Exotic Refreshment

Składniki: 1 porcja 40 ml likieru Drambuie, 20 ml wódki Finlandia, 80 ml soku ananasowego (nie słodzonego), 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, kawałek świerzego ananasa, 1 gałązka mięty, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szkalnki do longdrinków włożyć kilka kostek lodu. Wlać likier, wódkę i soki, zamieszać. Przybrać kawałkiem ananasa, miętą i wiśnią koktajlową.



French Connection

Składniki: 1 porcja 20 ml Amaretto di Saronno, 20 ml Cognac Hine, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać likier i koniak, zamieszać i przecedzić do małego kieliszka koktajlowego.



Golden Cadillac

Składniki: 1 porcja 40 ml białego Creme de Cacao, 20 ml likieru Galliano, 20 ml słodkiej śmietanki, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Creme de Cacao, likier Galliano i śmietankę. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Grasshopper

Składniki: 1 porcja 30 ml białego Creme de Cacao, 15 ml zielonego Creme de Menthe, 40 ml słodkiej śmietanki, 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Creme de Cacao, Creme de Menthe i śmietankę. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przybrać gałązką mięty.



Green Daiquiri

Składniki: 1 porcja 60 ml likieru bananowego Pisang Ambon, 30 ml białego rumu Bacardi, 10 ml soku z limy, 1 plaster limy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego, wypełnionego tłuczonym lodem. Włożyć plastrem limy.



Green Demon

Składniki: 1 porcja 1/2 oz. wódki, 1/2 oz. rumu, 1/2 oz. Melon Liqueur, 1/2 oz. lemoniady , kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wymieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Malibu Techno

przepis przysłał: Tomasz Kaźmierczyk

Składniki: 1 porcja 1 część Malibu, 1 część Blue Curacao, 3 części toniku, odrobina soku z cytryny, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać malibu, Blue Curacao, sok z cytryny, wszystko wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dopełnić tonikiem.



Malibu z Mlekiem

przepis przysłał: Tomasz Kaźmierczyk

Składniki: 1 porcja 1/3 malibu, 2/3 mleka (0% lub 5% tluszczu), kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać malibu i mleko, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Malibu z Sokiem Pomarańczowym

przepis przysłał: Tomasz Kaźmierczyk

Składniki: 1 porcja 1/3 malibu, 2/3 soku pomarańczowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu, wlać malibu i sok pomarańczowy, przelać do kieliszka koktajlowego.



Menthe Martini

Składniki: 1 porcja 20 ml likieru miętowego, 40 ml wytrawnego białego martini, 10 ml napoju miętowo-jabłkowego, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania : Jedną kostkę lodu włożyć do kieliszka. 2-3 kostki wrzucić do szklanki, wlać likier wermut i napój, zamieszać łyżką barową, przelać przez sitko do kieliszka.



Monza

Składniki: 1 porcja 2 cl wódki Finlandia, 2 cl likieru Créme De Cassis, 8 cl soku grejpfrutowego, kruszony lód

Sposób przyrządzania : Do shakera wlać wódkę, likier i sok. Wstrząsnąć i przelać do szklanki old fashioned z kruszonym lodem.



Moulin Rouge

Składniki: 1 porcja 40 ml apricot brandy, 40 ml ginu, 20 ml grenadiny, kilka kostek lodu, kawałki owoców do dekoracji.

Sposób przyrządzania : Wysoką szklankę z kilkoma kostkami lodu napełnić ginem, apricot brandy i grenadiną. Wszystko zamieszać. Udekorować kawałkami mango lub melona.



Niebieskie Migdały

Składniki: 1 porcja 50 ml likieru migdałowego Niebieskie Migdały, 20 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietanki, 20 ml soku ananasowego, pokruszony lód, wisienka koktajlowa.

Sposób przyrządzania : Do shakera wlać likier, mleko i sok ananasowy, wstrząsnąć. Przelać do kieliszka koktajlowego wypełnionego dużą ilością pokruszonego lodu. Napój przybrać wiśnią koktajlową.



Orange-Flip

Składniki: 1 porcja 30 ml cointreau, 20 ml ginu, 40 ml soku pomarańczowego, 20 ml śmietany, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania : Lód pokruszyć na drobne kawałki, włożyć do shakera, wlać wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Przelać przez sitko do wysokiego kielicha. Drink jest aperitifem, podaje się go przed posiłkiem.



Shark's Tooth

Składniki: 1 porcja 20 ml Creme de Cassis Boudier, 10 ml likieru pomarańczowego, 10 ml różowego wermutu, tonik, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Creme de Cassis Boudier, likier i wermut, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dopełnić niewielką ilością toniku.



Son Of A Peach

Składniki: 1 porcja 20 ml ginu, 20 ml likieru Cointreau, 40 ml soku brzoskwiniowego, woda sodowa, 1 plaster pomarańczy, listek mięty, kilka kostek lodu..

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, likier i sok pomarańczowy, wstrząsnąć i przecedzić do szklanki typu tumbler. Dopełnić wodą sodową, przybrać plastrem pomarańczy i listkiem mięty.



Southern Sunrise

Składniki: 1 porcja 50 ml likieru Southern Comfort, 10 ml syropu grenadynowego, 10 ml soku cytrynowego, 60 ml świeżego soku pomarańczowego, 1 plaster pomarańczy. kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, grenadynę i sok cytrynowy, wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego, dopełnić sokiem pomarańczowym. Przybrać plastrem pomarańczy.



Southern Sunset

Składniki: 1 porcja 20 ml likieru Southern Comfort, 20 ml białego rumu Bacardi, 10 ml soku grejpfrutowego, 15 kropli syropu grenadynowego, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



Tipperary Cocktail

Składniki: 2 porcje 20 ml Jameson Irish Whisky, 20 ml likieru zielonego Chartreuse, 20 ml czerwonego wermutu, kilka kostek lodu.

 

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać whisky, likier i wermut, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.



White Russian

Składniki: 1 porcja 30 ml wódki czystej, 30 ml likieru kawowego (najlepiej Kahlua, 15 ml słodkiej skondensowanej śmietanki, kilka kostek lodu.

 

Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wkładamy lód i wlawamy wódkę oraz likier. Mieszamy, żeby składniki dobrze się schłodziły. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Po wypokłej stronie łyżeczki delikatnie nalewamy śmietankę, tak żeby się nie zmieszała z innymi składnikami.



Zachęta

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru anyżowego Zachęta, 20 ml wina białego wytrawnego, 10 ml soku grapefruitowego, owoce (jabłko, truskawka, kiwi, pomarańcza), kostka lodu, cukier.

Sposób przyrządzania : Brzeg kieliszka koktajlowego udekorować cukrem. Na dno kieliszka wrzucić kostkę lodu, kawałki świerzych owoców. Wlać likier wino i sok.



Złota Łąka

Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Złota Łąka, 30 ml wytrawnego szampana.

Sposób przyrządzania : Do wysokiej szampanki wlać likier i mocno schłodzony szampan. Napój delikatnie zamieszać